top of page

Medvehagyma – a tavasz fokhagyma illatú hírnöke

Szerző képe: Ökopiac BiokultúraÖkopiac Biokultúra

Február végére érve lassan ébredezik az erdő, medve és medvehagyma véget vet téli álmának és előbújik a napsütésre, az Ökopiacon pedig megjelennek a csinos medvehagyma csokrok. Ne maradj le, mert csak pár hétig tart a szezon!

Erdőlakó csodanövény

A medvehagyma jellemzően gyűjtött zöldféle. Tudtad, hogy a gyűjtött növény sem feltétlenül bio, erre is vonatkoznak az ökoelőírások, amelyek betartását az ellenőrző szervezet tanúsítja? 

A medvehagyma az erdei aljnövényzet lakója, tavasszal gyorsan kell rajtolnia, hogy leveleket hozzon, virágot bontson, magot érleljen, tápanyagot halmozzon fel, mielőtt a fák lombja elfogná előle az éltető napfényt. A nyár közeledtével visszahúzódik a földbe, mintha ott se lett volna, és a föld alatt várja a következő tavaszt.

Egyszerre levélzöldség és gyógynövény, amit nemcsak mi szeretünk, hanem a medvék és a vaddisznók is. Ízletes hozzávalója a tavaszi salaktalanításnak, kéntartalmú vegyületei segítik a nehézfémek távozását. C-vitamin tartalma különösen nagy értéket képvisel tél végén.  Fogyasztása kedvező hatással van az immunrendszerre és a keringésre, valamint a bélflóra egyensúlyára.

A nyers erő 

Fogyaszthatjuk sütve, főzve, párolva – mégis az a legjobb, ha hőkezelés nélkül tömjük magunkba. A téli egyhangúság után amúgy is annyira jól esik valami friss zöldféle! Legegyszerűbb úgy felaprítani, hogy pár levelet egymásra helyezünk és egy ollóval keskeny csíkokra vágjuk, a levélerekre merőlegesen. Ha szükségesnek látjuk, akkor deszkára téve tovább apríthatjuk, úgy, ahogy a petrezselymet szoktuk. Pár ötlet, mi mindenre kerülhet aprított medvehagyma:

- minden rendű és rangú szendvics, hamburger, stb.

- kész rántotta, töltött tojás

- tésztaételek (krumplis, sajtos, túrós, paradicsomszószós)

- egytálételek: rakott krumpli, rizses hús stb.

- saláták, majonézes ételek.


Friss vajkrém és pesztó

Két olyan étel, ami nagyon töményen tartalmazza a medvehagyma lényegét. (Ha ránk hallgatsz, nem randi előtt kóstolgatod.)

Vajkrém:

Egy kisebb tálba tegyél puha vajat, némi sót és tetszés szerinti mennyiségben aprított medvehagymát, majd dolgozd őket össze botmixerrel.


Pesztó:

Egy befőttesüvegbe önts extra szűz olíva olajat, dobj bele diódarabokat és némi sót, majd dolgozd össze botmixerrel, utána kisebb adagokban add hozzá aprított medvehagymát.


bio medvehagyma

Tipp:

Ha ültetnél belőle pár tövet a kertedbe, vagy akár egy nagyobb cserépbe, akkor figyelmedbe ajánljuk ezt a cikket


 
 
 

Comments


Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  MarketKing.Pro

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page