top of page

Miért érdemes bio élelmiszereket fogyasztani?🧐 – Tudományos alapokkal

Szerző képe: Ökopiac BiokultúraÖkopiac Biokultúra

A bioélelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik, de vajon milyen tudományos érvek szólnak amellett, hogy ezeket érdemes választani? Az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is kedvező hatással lehetnek.

1. Magasabb tápanyagtartalom Kutatások szerint a biotermékek bizonyos tápanyagokban gazdagabbak lehetnek, mint a hagyományos gazdálkodásból származó élelmiszerek. Egy 2014-es metaelemzés (Baranski et al., British Journal of Nutrition) kimutatta, hogy a biozöldségek és -gyümölcsök átlagosan 20-40%-kal több antioxidánst tartalmaznak. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

2. Kevesebb növényvédőszer-maradvány A szokványos élelmiszerek gyakran tartalmaznak peszticid maradványok, Egy 2018-as tanulmány (JAMA Internal Medicine) szerint azok, akik rendszeresen biotáplálékot fogyasztanak, kisebb valószínűséggel vannak kitéve peszticideknek, ami hosszú távon csökkentheti bizonyos betegségek, például a neurológiai rendellenességek és a hormonális problémák kockázatát.

 3. Jobb omega-3 zsírsav arány az állati termékekben A biogazdaságokban az állatok természetes takarmány kapnak, a szarvasmarhákat például legeltetik, ami hatással van a húsok és a tejtermékek zsírsav összetételére.

Egy 2016-os átfogó kutatás (British Journal of Nutrition) szerint a biotejek és biomarhahúsok akár 50%-kal több omega-3 zsírsavat tartalmazhatnak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és előnyösek a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

4. Az antibiotikum-rezisztencia csökkentése A ”nembio” állattartásban az antibiotikumok túlzott használata hozzájárul az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához, ami világszinten komoly közegészségügyi probléma. A biogazdálkodásban szigorúan szabályozzák az antibiotikumok alkalmazását, így a biohúsok kevesebb rezisztens baktériumot hordozhatnak (Frontiers in Microbiology, 2017).

5. Környezetvédelmi előnyök A biogazdálkodás fenntarthatóbb, mivel csökkenti a talajeróziót, kevesebb vízszennyezést okoz, és elősegíti a biológiai sokféleség megőrzését (Nature Sustainability, 2019). A talajok természetes tápanyagtartalma magasabb marad, ami hosszú távon fenntarthatóbb élelmiszer-termelést biztosít.

A tudományos kutatások egyre inkább azt mutatják, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása nem csupán divat, hanem valódi egészségügyi és környezeti előnyökkel jár. Magasabb tápanyagtartalom, kevesebb káros vegyi anyag, egészségesebb zsírsavösszetétel és fenntarthatóbb gazdálkodási módszerek – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a biotáplálkozás egy tudatos és felelős döntés legyen.


bio medvehagyma


 
 
 

Comments


Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  MarketKing.Pro

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page